Air France-KLM stijgt dit jaar tot ongekende hoogtes. Het aandeel is bijna anderhalf keer zoveel waard geworden sinds het begin van het jaar. Hoe kan dat?

De luchtvaartmaatschappij heeft de wind behoorlijk mee dit jaar. Dat uit zich dan ook in de cijfers over de eerste helft van het jaar. De ticketprijzen gaan omhoog en het aantal vervoerde passagiers neemt ook fors toe: in het tweede kwartaal van dit jaar met 7,5 procent.

De operationele winst liep daardoor op tot bijna 500 miljoen euro, zo’n 50 miljoen euro meer dan analisten hadden verwacht. De nettowinst in het tweede kwartaal steeg van 41 miljoen euro vorig jaar naar 367 miljoen euro nu.

En de vooruitzichten zijn ook nog eens positief. Air France-KLM rekent voor de rest van het jaar nog op licht hogere ticketprijzen, waar branchegenoten als Lufthansa en easyJet dat niet meer doen.

Het zit wel snor dus met Air France-KLM en vrijdagochtend staat het aandeel dan ook op een plus van bijna 3 procent. Een logische stijging na het verslaan van de verwachtingen.

Wat iets minder logisch is, is de stijging die de luchtvaartmaatschappij sinds het begin van het jaar doormaakt. Gerekend met de slotstand van donderdag werd het aandeel in 2017 al ruim 130 procent meer waard. Met de paar procent extra van vandaag erbij komen we zelfs op 140 procent uit.

Ter vergelijking: de bitcoin, die we met alle liefde een bubbel noemen, is dit jaar 160 procent meer waard geworden. Waar komt die explosieve stijging vandaan?

Goede cijfers en 'short squeeze'

Het is een combinatie van factoren, legt analist Jauke de Jong van AFS Group uit aan finanzen.nl. Aan de ene kant zijn de cijfers simpelweg beter dan gedacht. De Jong: "Je ziet dit jaar veel meer boekingen dan verwacht en de brandstofkosten blijven door de lage olieprijzen ook laag."

Maar de goede cijfers alleen zijn niet voldoende om zo'n gigantische koersstijging te veroorzaken. Daar komt nog wat anders om de hoek kijken, legt De Jong uit. "In veel luchtvaartmaatschappijen zat een hoge short interest van grote fondsen. Door de goede resultaten nu moeten zij die shortposities afbouwen, waardoor er veel meer druk omhoog op de prijs komt. Daardoor zie je nu extreme stijgingen."

De zogenoemde 'short squeeze' draagt er dus aan bij dat 'gewoon goede' resultaten nu zorgen voor extreme stijgingen. Air France-KLM is niet de enige in dat opzicht, ook het Duitse Lufthansa werd dit jaar al 50 procent meer waard.

In de Verenigde Staten is er ook meer een run gaande op luchtvaartmaatschappijen. Daar speelt nog mee dat topbelegger Warren Buffett zich ook op de ooit door hem zo gehate 'airliners' heeft gestort. De Jong denkt overigens niet dat dat doorwerkt in Europa: "De Amerikaanse markt ziet er heel anders uit. In Europa heb je bijvoorbeeld ook concurrentie met budgetmaatschappijen."

Auteur: Leon Brandsema

LEES OOK OP FINANZEN.nl